Önkormányzati ügyintézés

Magyar falu program

Friss hírek

Projektek

Leggyakrabban olvasott hírek

Ki olvas?

Oldalainkat 145 vendég böngészi
Kezdőlap Iskola és Óvoda Mezőladányi Óvoda  

Mezőladányi óvoda

Megosztás Facebookon PDFNyomtatásE-mail

Cím: 4641 Mezőladány, Dózsa Gy. u. 27.
Telefonszám: 45/446-108

2010 Ballagás1975. november 5 óta működik az óvoda. Két csoportos, 50 férőhelyes. Működtetését a Polgármesteri Hivatal látja el. 1999 óta az általános iskolával és könyvtárral közös igazgatású intézmény.
A gyermeklétszám minden évben 50 körül mozog. Összetétele változó, de többségük ingerszegény családi környezetből érkezik, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az érzelmi és differenciált fejlesztésre.
A derűs, nyugodt, családias légkör az ovónők és dajkák összehangolt munkájával biztosított.

A nagy alapterületű, füves udvar a gyermekek mozgási igényét messzemenően kielégíti. Az udvar tereprendezése, virágágyások kialakítása után, a régi, vasból készült udvari játékokat esztétikus, fából készült játékokra cserélték. Tervben van a lehetőségek szerinti bővítésük.
Az óvoda, az udvar szépítése gyűjtőmunkával, dekorációval, barkácsolással, társadalmi munkával jött létre.

Nagy kihívás volt a helyi program megválasztása, elkészítése. 1999. szeptember 1-től az óvoda a tevékenység központú program szerint dolgozik. Mint elnevezéséből is kitűnik, központba állítja a gyermeki tevékenységre épülő nevelést.
Az óvodai nevelés lényege: a gyermekeket formálni, alakítani, egyéni fejlettségükből kiindulva, egyéni fejlődésüket figyelembe véve, gyermeki szabadságukat tiszteletben tartva, érzelmileg elfogadva. A programmal a nevelők helyi szükségleteket, az óvodába járó gyerekeket és családjukat kívánják szolgálni.
Falusi gyerekek nevelése folyik, akiknek a valósággal való kapcsolata tág lehetőségeket biztosít a fejlesztésükre. Az óvodai élet nyitott. Segítik a gyermeki személyiség természetes fejlődését. A tevékenységközpontú nevelés keretében a gyermekek különböző programok között válogathatnak. A nevelés folyamatát a komplexitás, az ismeretek összefüggéseiben való elsajátítása (nem elszigetelten) jellemzi. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezet megismerésére, valamint a játék, mozgás, anyanyelv fejlesztésére.
A óvodában dolgozók nyitottak minden új iránt, továbbképzéseken vesznek részt, megkezdődött a minőségbiztosítási rendszer kiépítése.

A hétköznapokat az ünnepek, ünnepvárások teszik színessé. Érzelemben gazdag és maradandó élményt nyújt a mikulás, karácsony, május 1-je megünneplése.
Nyilvános ünnepek a farsang, anyáknapja, évzáró.
A milleniumi park megépítése óta a karácsony és 1848-as szabadságharcra való megemlékezés itt történik az iskolásokkal közösen.
Az iskolával, hivatallal, szülőkkel a kapcsolat jó, az óvoda munkáját elismerik.

Az óvoda személyzete:

  • Stefán Istvánné munkaközösség- vezető
  • Vaszil Józsefné óvónő
  • Takács Károlyné óvónő
  • Kiss Heléna óvónő
  • Kovács Balázsné dajka
  • Eszenyi Sándorné dajka